pondělí 30. května 2011

O dopravni situaci v Accre a stredovekych cirkevnich praktikach

Dopravni situace v Accre neni dobra. Abych byl presnejsi: moje zcestovala kolegyne Kim vyhodnotila Accerske silnice jako nejucpanejsi za vsech mest, ktere navstivila v Africe, Evrope ci Severni Americe. Kdyz se Ghananu ptam, jak dlouho vezme dostat se tam ci onam, prakticky vzdy odpovidaji, ze to bude zalezet na doprave a ze ta zrovna v dobe, kdy ja pojedu, bude ucpana. Matouci je, ze toto jsem jiz slysel ve vsech dennich hodinach a dnech v tydnu. Kdyz jsem se dnes ptal, kdy doprava ucpana neni, nerozumel muj ghansky kolega Sammy otazce. Nakonec jsme se shodli na tom, ze v nedeli pred sestou ranou to docela ujde.

V sobotu odpoledne, jsme se Sammym vyjizdeli z Accry smerem do Cape Coast. V nasem smeru cesta celkem ubihala, zato v protismeru se pomalu sinula nekonecna rada aut vracejicich se do Accry. "Lidi jedou z pohrbu," poznamenal Sammy. Vetsina pohrbu se kona v sobotu a nejvetsi hrbitovy jsou mimo mesto, pohrebni dopravni zacpy jsou tedy v Accre kazdosobotni realitou. Ale abych Ghanu nelicil prilis cerne - svatby pry na sobotnich zacpach take maji svuj podil.

Ve stredoveku mohl papez na neposlusne mesto uvrhnout interdikt, ktery zakazal veskere cirkevni obrady, vedle krtu v prvni rade prave svatby a pohrby. Zkusim interdikty doporucit na odboru dopravy Accerskeho magistratu.

Žádné komentáře:

Okomentovat