neděle 15. května 2011

V bufetu na stojaka, proc Ghananky necestuji a pani reditelka

Pani reditelka vypravi o tom, jak na skolu pred 35 lety nastoupila.


Vcera jsme s kolegy byli oslavovat a za predehru k objevovani Accerskeho nocniho zivota jsme si vybrali veceri v Papayi. Svou zkusenou kamaradkou jsem byl predem varovan, ze interier Papayi je sverazny, pri pohledu na vlastni oci me ale stejne podnik prekvapil. Barevne zidlicky, cepecky obsluhy, jednoduche menu - McDonalds poghansku. Kurata z Papayi jsou proslula, rozhodli jsme se ve ctverici si objednat jeden cely kousek grilovany na uhli, s cesnekem a hranolkama. Jako dlouho to bude trvat, zeptali jsme se servirky za pultem. Odpovedela, ze hodinu.


Rozhodli jsme se pro sprinterskou variantu - smazene kure. Na taliri bylo za 25 minut, ale zato chutnalo. Nekdy si musim dat to hodinove.

Cestou za kopirkou na campusu University of Ghana jsem si se Stellou z meho minuleho prispevku povidal o vsem moznem a rec prisla i na cestovani. Vcera na obede jsem se dozvedel, ze jeji manzel je poslancem ghanskeho parlamentu, tak se ptam, jestli Stella hodne cestuje. Ona, ze pry v Evrope byla jen jednou, v Londyne, a v Africe se nepodivala mimo Ghanu nikam. Ptam se proc, a odpoved? Africti chlapi jsou takovi, ze kdyz na ne zenska chvili nedohlidne, hned mysli na nejakou neplechu. Vsichni takovi pry nejsou, ale stejne Stella radsi nikam nenechava nic nahode a hlida si doma sveho pana poslance.


Ekonomove, kteri se zabyvaji vzdelanim, stravi mnoho ze sveho casu statistickym patranim po faktorech, ktere maji vliv na vysledky studentu. Mnozstvi ucebnic, pocet studentu ve tride, pocet rocniku, kvalifikace ucitelu, skolni jidelna. Hned prvni navsteva skoly v nasem projektu nazorne ukazala slabiny tohoto pristupu. Tato skola jiz sest let rozestavenou budovu, vetsina studentu se uci pod stromy, tridy jsou pocetne, ucebnicemi neoplyva a vstupujici studenti rozhodne nepatri mezi ty nejlepsi. Presto skola slape jako hodinky, je z ni citit pozitivni atmosfera a produkuje uspesne studenty, z nichz mnoho pokracuje na vysokou skolu. Duvod? Pani reditelka. Na skole je jiz 35 let, o kterych dokaze podobne dlouhou dobu se zaujetim vypravet, kazde rano cestou ze sveho domu na campusu skoly do koncelare nahledne do kazde z mnoha trid, zda vyuka probiha podle planu, a umi byt tvrda na ucitele i skolske urady a empaticka ke studentum. Ve statisticke analyze s obvyklymi promennymi jeji skola bude vypadat podivne - (pod)prumerne podminky a vyborne vysledky. Po navsteve je cloveku vse jasne. Holt je spousta klicovych veci, ktere v datech clovek nezachyti (i kdyz je treba rict, ze odted zaznamenavame alespon pocet navstev reditelky skoly ve vyuce...). Tento fakt muze byt zrejmy, nekterym vyzkumnikum ale urcite neuskodi ho obcas pripomenout.

Žádné komentáře:

Okomentovat