úterý 10. května 2011

O ocekavane delce doziti pri narozeni a Patiencinych planech na pristich 85 let

"Dneska mame leky, nemocnice, pestrou a bohatou stravu. To moje babicka musela byt silna zena, zadne z techto vydobytku nemela k dispozici. Dneska mame vsechno. Akorat je asi zivot vice stresujici, se vsim tim shonem a zmenami." Citace pochazi od Stelly, Ghananky, charismaticke reditelky male soukrome stredni skoly a vedouciho jednoho z tymu, ktere pro nas budou sbirat v ghanskych strednich skolach data. Pravda, Stella tvori vzorek velikosti 1 a pravdepodobne pro Ghanu ne zrovna reprezentativni, stejne si ale musim postezovat: clovek leti deset hodin na jih rychlosti pres 800 km za hodinu a stejne si pripada jako doma.


O vydobytcich 21. stoleti jsme si s ni povidali vcera na obede, spolu s mym kolegou Chrisem a jeji mistni vrstevnici Patience. Probirali jsme sve plany do budoucna a Chris nadhodil, ze on a ja mame pred sebou o nejakych deset ci patnact let vice, kdyz Ghanane se v prumeru dozivaji pod 60 let a Nemci pres 70. Stella na to suse odpovedela, ze jeji babicka se dozila 94 let a Patience dodala, ze ona planuje zit do 115. Nadhodil jsem, ze to by si kolem osmdesatky mohla dodelat magistra, nacez Patience odpovedela, ze to planuje uz kolem ctyricitky. Stella ted pro zmenu dodala, ze ona by magistra nejradeji zacala hned, manzel ze ji to ale vymlouva s tim, ze se tremi detmi, svou skolou a dalsimi aktivitami toho ma uz tak dost, coz ona ovsem povazuje za nesmysl.

K diskusi o starostech ghanskych zen zbyva dodat, ze Chris by se ve svem odhadu mohl snadno prepocitat. Kdyz se Ghanane v prumeru dozivaji rekneme 60 a Nemci 75, neznamena to, ze vsichini Ghanane ziji 60 let a pak je klepne pepka, zatimco na Nemce to prijde o patnact let pozdeji. Nizka delka doziti v mnoha rozvojovych zemich je do znacne miry zpusobena vysokou umrtnosti v detskem veku, podobne jako tomu bylo i v Evrope do 19. stoleti. Ve chvili kdy, se jiz Stella uspesne dozila dospeleho veku a necelych tri deti, jeji ocekavana delka doziti nemusi byt o mnoho kratsi nez u Chrise, a to nemluvim o tom, ze Chrisova babicka se beztak nedozila 94 let.

Žádné komentáře:

Okomentovat