úterý 22. února 2011

V čem jsme my Češi výjimeční

Češi nejsou zvyklí být v mezinárodním srovnání v čemkoli kromě sportu na špici, ať už v dobrém či špatném smyslu. Průzkum veřejného mínění jsem si neobjednal, ale hádám, že většina Čechů svoji zemi považuje za průměrnou - ani bohatou - ani chudou, ani velkou - ani malou, ani teplou - ani studenou. Proto mě vždy překvapí, když v něčem na špici jsme a ani to nevíme, jak se dvakrát ukázalo o víkendu.

Tak za prvé, Economist na základě dat od Světové zdravotnické organizace pasuje Čechy na druhé největší ochlasty na světě jen za Moldovany. Nechce se mi tomu ale věřit: pivo, to mi rádi, ale že bychom alkoholu spotřebovali více než třeba Rusové, to se mi nezdá.

Za druhé, opět Economist v interaktivním grafu ukazuje, že Češi mají z celé EU největší podíl zaměstnanosti v průmyslu - více než 35% v porovnání s nějakými 15% v Británii. Země na jih a na východ od nás mají větší zaměstnanost v zemědělství, země na západ od nás ve službách. Bylo by zjednodušující očekávat, že všechny Evropské země budou během svého rozvoje sledovat stejnou trajektorii, přesto by nás při znalosti těchto údajů nemělo překvapit, jestli v následujících dvou desetiletích budou IT firmy, finanční instituce přicházet do Čech a automobilky přesouvat svou výrobu do Číny. A mimochodem, tipněte si kolik procent francouzské pracovní síly tvoří přísloveční francouzští farmáři: 3,1%.

Na závěr jeden fakt, který vím už déle, ale většina Čechů si ho neuvědomuje: podle některých měřítek (poměr příjmů 10% či 20% nejbohatších a nejchudších lidí) má Česká republika druhé nejrovnější příjmy na světě hned za Japonskem. Při použití jiného běžného měřítka - Giniho koeficientu - ČR v žebříčku klesne. Až na čtvrté místo. (v použitém odkazu je pro přehledné seřazení zemí třeba klikat na čtverečky s trojúhelníčky v nadpisech sloupců)

Žádné komentáře:

Okomentovat